WIFI

Mobiel internet voor VTV de Tochten

23/03/2017 Door: Dennis van Hoek, huisje nummer 18.

Mobiel telefoon netwerk

Internet zonder vaste wifi verbinding kan gewoon via het mobiele telefoon netwerk.

Dan maak je gebruik van het zogenaamde “3G” Netwerk.

Er zijn ook weer varianten op genaamd “Edge” (langzamer) en “4G “ (sneller) maar dit werkt het zelfde.

Om gebruik te maken van het internet heb je een “smartphone” nodig.

En natuurlijk een internetbundel bij je bel-abonnement.

Internet verbuik en kosten

Heb je nog geen internet bundel voor je smartphone?

Vergelijk dan voor de beste prijs:

Liggend aan waar je het internet precies voor wil gebruiken is er een verschil in de ‘internet bundel’ die je kan aanschaffen.

Voor elke website die je bezoekt, voor elke video die je bekijkt gebruik je “data” in de vorm van “bits”.

Gemiddeld ‘surfen’ op het internet kost je 2.5 mega bits (MB) per minuut. Wanneer je in die minuut een video bekijkt gebruik je al snel 5 MB, een video van hele hoge kwaliteit (resolutie) zal al snel nog meer verbruiken. Video spelletjes verbruiken nog meer data per minuut.

Voorbeeldje:
Als je één keer per week één keer het NOS 8-uur journaal wil bekijken heb je ongeveer 5MB voor 30 minuten = 150MB nodig, doe je dat de hele maand dan 150MB x 4 = 600MB.

Maar dan kan je dus niks anders meer doen, geen WhatsApp, geen e-mail lezen, geen andere video’s bekijken, geen online krant lezen, geen WordFeud meer spelen met anderen, dan is je internet abonnement “op”. Vaak stuurt je mobiele abonnement aanbieder je een sms-je met de mededeling dat je je internet-data hebt opgebruikt.

Wil je meer kunnen ga je al snel van de MB’s per maand naar de ‘giga bits’ (GB). Simpel gezegd is 1024 MB = 1GB.
Natuurlijk kost een abonnement met meer bits meer geld.

Voorbeeldje:
Zelf heb ik een internet abonnement op mijn telefoon met 20GB data per maand. Ik werk gemiddeld 3 dagen per week, 5uur per dag met mijn internet, luister muziek, lees mails, bekijk video’s, films, gebruik WhatsApp et cetera. Ik maak mijn ‘internet-bundel’ per maand bijna nooit op. Meestal is mijn verbruik zo’n 15GB per maand.

Hotspot

Je kan het internet van je telefoon ook gebruiken op een laptop.

Dit doe je door een “Hotspot” te maken.

Met een ‘hotspot’ kan je het internet abonnement van je telefoon delen met je laptop, tablet of computer of elk ander apparaat dat internet nodig kan hebben.
In de ondertstaande handleiding staat precies beschreven hoe je zo’n verbinding tot stand brengt.  (klik op de blauwe link, die voert je naar je internet-browser waarin de handleiding staat). In feite maak je zo van je telefoon een ‘wifi signaal’ dat je computer (of elk ander apparaat) kan ontvangen precies zoals je dat misschien thuis ook hebt.
Je kan ook meerdere apparaten tegelijk koppelen aan één telefoon. Zo kunnen meerdere mensen tegelijk van hetzelfde signaal gebruik maken. Als je je apparaat afsluit (of op je telefoon de ‘hotspot verbinding’ uit zet) gebruikt je apparaat ook geen data meer vanuit je telefoon. Op je telefoon zal je dan ook al je internet (Roaming heet dat vaak) uit moeten zetten om helemaal geen data meer te verbruiken.

Handleiding

Voor een Smartphone met Android besturingssysteem gebruik de volgende handleiding:

Voor een i-Phone met een Apple besturingssysteem gebruik de volgende handleiding:

Internet in het buitenland

Met ingang van 15 juni zijn extra roaming kosten echt verleden tijd. Op 1 februari hebben de lidstaten van de EU (eindelijk) een akkoord bereikt over de kosten die ze elkaar in rekening mogen brengen voor het 'gastgebruik' van hun netwerken. Dat betekent dat je vanaf 15 juni met je Nederlandse bundel kunt bellen en internetten in een ander EU land. En dat je dus geen extra kosten meer hebt bovenop je abonnement.

Laptop/tablet stroomverbruik

Wat natuurlijk wel een limiet heeft is de accu van je telefoon en de accu van je tablet of laptop. Door het gebruiken van internet zal je processor o.a. harder moeten draaien, dit verbruikt meer stroom en dus zal de accu van je apparaat sneller leeg zijn in vergelijking met bijvoorbeeld een stukje schrijven in Word of sms-en.
Het ligt natuurlijk aan het merk/type telefoon en tablet/laptop die je hebt in hoe lang deze mee zal gaan. En of je zelf een zonnepaneel of andere stroomvoorziening hebt om je apparaat op te kunnen laden.
Je kan er vanuit gaan dat je tablet en telefoon bij continu gebruik na zo’n 2-3,5uur leeg zullen zijn.

Voor verdere vragen ben je altijd welkom voor een kop koffie bij huisje 18.

S5 Box

You need to enable user registration from User Manager/Options in the backend of Joomla before this module will activate.

De Tochten

Het complex ligt in het noordoosten van Rotterdam in de wijk Zevenkamp. Het ligt tussen twee wijkparken in (het Wollefoppenpark en het Stroompark van Nesselande) en vlakbij de Zevenhuizerplas, onderdeel van het recreatieschap De Rottemeren. Metrohalte De Tochten (lijn B) is op 10 minuten lopen.

Neem contact op met VTV de Tochten.

U kunt het bestuur bereiken via mail en telefoon.

010-4564644